The Ultimate Study Guide: Studeer slimmer, niet harder

The Ultimate Study Guide: Studeer slimmer, niet harder

Laten we eerlijk zijn, studeren is voor iedere student een pain in the ass. Helaas wel noodzakelijk, want het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op je volgende examen of tentamen. Gelukkig hebben wij een guide die het jou gemakkelijker moet maken om goed en productief te kunnen studeren. 

The place to be.

Goed studeren en daadwerkelijk onthouden wat je leest, kan pas als jij je kan echt focussen. Het heeft geen zin om ergens te studeren waar jij snel afgeleid bent. Belangrijk is dus om de juiste plek te kiezen. Merk je dat het thuis niet zo goed gaat? Bezoek een bibliotheek of een rustig café. Vaak heb je ook bij deze plekken de broodnodige WI-FI die je gratis kan gebruiken. Neem iets te snacken mee en hup aan het werk!

Heb je geluk dat het mooi weer is? Ga lekker naar het park, zoek een picknicktafel en studeer lekker in het zonnetje. Zie je dat er lege klaslokalen zijn bij jouw op school? Vraag aan een docent of je er gebruik van mag maken. Wel lekker dat de leraren zo dichtbij zijn als je nog vragen hebt! Kan je je nog steeds niet concentreren op een van deze plekken? Vraag een vriend of vriendin of je bij hem of haar thuis mag studeren! Een grote eetkamertafel is een pré! Tip, zorg dat bij welke locatie je ook kiest een WC in de buurt is. Als je nodig moet is concentratie ver te zoeken! 

Plannen, plannen en nog eens plannen!

Dit wist je waarschijnlijk al, maar het is heel belangrijk om je werk goed vooruit te plannen. Van uitstel komt afstel! Het is namelijk bewezen door verschillende onderzoeken dat als je je werk goed van de voren planned, dat heb je een betere kans op slagen én blijf je gemotiveerd. Begin daarom niet een dag van te voren met leren, probeer minimaal een week van te voren te starten. 

Verdeel je werk over een aantal dagen, hiermee krijg je inzicht in wat je moet doen en stress je minder over de hoeveelheid stof die je nog moet leren. Wees realistisch over het plannen, hiermee bedoelen we dat je eerlijk moet zijn over hoeveel werk jij kan verrichten op een dag. Maak een dagschema voor studeren en rusten. Spreek met jezelf af hoe lang jij wilt leren en hoe lang je wilt rusten. Bijvoorbeeld 50 minuten studeren met een pauze van 10 minuten, dit helpt als je hele lange studiedagen moet maken. 

Oefening baart kunst!

Je hebt gestudeerd en nu is het tijd om jezelf te overhoren. Zoek oefentoetsen op of vraag ze aan je docent. Maak ze dan wel echt! Dit is namelijk de beste manier om jezelf te testen. Uit onderzoeken is gebleken dat leerlingen beter scoren op hun examens als ze oefentoetsen hebben gemaakt. Zo kan je zien wat je kan verwachten op je toets en hoe je scored.

Lezen is niet leren

Dit is een fout die heel veel studenten blijven maken. Alleen het lezen en herlezen van teksten of notities is een voorbeeld van passief leren. Het is niet meer dan aantekeningen opnieuw lezen, hier heb je weinig aan. Dit is een slechte studie gewoonte die heel veel studenten helaas nog doen. Alleen de stof lezen moet je zien als een pre-study, markeer meteen de belangrijke zinnen en zet die om naar een samenvatting. Dit zijn meer dingen die je kan doen om actief te leren:

  • Maak een studieplan per onderwerp. Formuleer vragen en problemen en schrijf volledige antwoorden. Maak hiervan je eigen quiz!
  • Wees je eigen leraar. Zeg de informatie hardop in je eigen woorden alsof je een leraar bent die voor een klas staat.
  • Gebruik fotos en tekeningen. Zo visualiseer je de stof. Je onthoudt dingen veel beter zo!
  • Doe alsof je de stof moet uitleggen aan je kleine broertje of zusje van 6. Zo dwing je de stof voor jezelf makkelijker te maken. 

Blijf lief voor jezelf 

Om productieve dagen te kunnen maken heb je een gezond en uitgerust lichaam nodig. Slapen is heel belangrijk, een uitgerust brein neemt veel meer informatie op. Vergeet niet te eten, het geeft energie die je nodig hebt om gefocust te kunnen blijven. Blijf genoeg water drinken. Zeker 1.5 liter per dag! En allerbelangrijkste, geef jezelf complimenten wanneer je een onderdeel goed snapt!

Succes bro’s!