The Ultimate NFT Guide: Wat zijn het nou eigenlijk?

The Ultimate NFT Guide: Wat zijn het nou eigenlijk?

Feiten en Fabels: Het Zwarte Goud Lezen The Ultimate NFT Guide: Wat zijn het nou eigenlijk? 5 minuten Volgende The Ultimate Mancave Guide: Een simpel stappenplan

NTFs, wat is het? Cryptocurrencies, utility-tokens, security-tokens... Op social media word je er mee doodgegooid. Daarom willen we jullie graag vertellen we wat ze zijn, hoe ze werken en hoe ze worden gebruikt. 

Lees snel verder!

Wat is het nou? 

NFT staat voor “Non-Fungible Token”. Oftewel, een mooie term wilt zeggen dat het belang wordt gehecht aan hoe uniek iets is. Als we je zouden vragen om ons 10 euro te lenen, zou je hoogstwaarschijnlijk niet je portemonnee openen en zeggen: "één briefje van 10 of twee van 5?" Dit komt omdat de euro fungibel (verwisselbaar) is. Elke 10 euro heeft dezelfde waarde als elke andere 10 euro. 

NFT's daarentegen zijn niet-verwisselbaar. In de zin dat geen twee hetzelfde zijn. Elke NFT is een uniek bezit dat niet kan worden vervangen door een identieke versie omdat er geen identieke versie is. Snap je het nog?

Een NFT kan een stukje digitale kunst zijn, een lied, een gedicht, een Pokémon-kaart, een toegangsbewijs en nog veel meer. Zie het als een digitaal verzamelobject dat op de blockchain staat. Maar wat speciaal is aan een NFT, in tegenstelling tot de kunst in je huis of je oude Pokémon-kaarten, is dat een NFT wordt gemaakt op een blockchain. Hierdoor is het volledig digitaal, traceerbaar en onveranderlijk. 

Wanneer iets op een blockchain wordt geslagen, zal het daar voor altijd blijven bestaan. Dit betekent dat een NFT kan worden gekocht, verkocht, geschonken, etc., en dat de geschiedenis en waarde ervan voor altijd op de blockchain worden vastgelegd.

Hierom zijn NFTs perfect voor schaarse objecten zoals kunst. Hun herkomst is voor iedereen op elk moment toegankelijk, maar alleen digitaal. Dit betekend, in tegenstelling tot traditionele kunst, dat NFTs nooit kunnen worden gescheurd, beschadigd, gebogen of gebroken. 

Kun je je voorstellen mensen denken dat de Mona Lisa, die jarenlang blootgesteld is aan reizen, handel en pogingen tot kopiëren, niet echt het originele schilderij is dat in het Louvre hangt? Wat als lieve Lisa een NFT was? In dat geval zouden er geen vragen zijn.

Ik wil een NFT! 

En dat kan! Er zijn talloze manieren om deel uit te maken van de NFT-community. Sommige platforms, zoals Nifty Gateway en MakersPlace, maken het voor mensen zoals jij en ik gemakkelijk om NFT's te kopen en verkopen met creditcards en andere betaalmethoden. Anderen, zoals SuperRare, Foundation en 's werelds grootste NFT marktplaats: OpenSea, stellen ons in staat om te bieden en te kopen met alleen cryptocurrency. 

De voorkeursvaluta die wordt gebruikt om NFT's op de Ethereum-blockchain te kopen, is Ether (ETH), een cryptocurrency. ETH kan op verschillende manieren worden gekocht. Sommige diensten, zoals de grote handelsplatforms Coinbase en Gemini, stellen gebruikers in staat om ETH te kopen met een bankrekening of creditcard. Op dezelfde manier laten de meeste services gebruikers ook de ene type munt ruilen voor een ander (bijvoorbeeld Bitcoin omzetten in Ethereum).

Het is ook een goed idee om een ​​hardwarewallet aan te schaffen om extra beveiliging te garanderen voor het geval dat je wordt gehackt. Trezor en Ledger zijn twee van de meest vertrouwde hardware wallet-merken op de markt. Dikke tip!

Voorbeelden

Het is 11 maart 2021.  Na 13(!) jaar is artiest Beeple eindelijk klaar met “Everydays: the First 5000 Days”, een NFT. Via veilinghuis Christie’s weet hij zijn digitale kunstwerk voor 69 miljoen dollar te verkopen.

De allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey werd als NFT verkocht voor ruim 2,9 miljoen dollar.

De NFT van de virale video 'Charlie bit my finger' (in 2009 de meest bekeken video op YouTube en in totaal meer dan 880 miljoen views) leverde bij een veiling 760.000 dollar op (bijna 620.000 euro). Ongelofelijk toch!

Minder goed voorbeeld

Een NFT-handelaar genaamd Max typte per ongeluk 0,75 ethereum in in plaats van 75 ethereum voor een prestigieuze Bored Ape NFT en zag dat het binnen enkele seconden werd verkocht. 

De prestigieuze Bored Ape NFT die bedoeld was om te verkopen voor bijna 300.000 euro, ging in plaats daarvan voor nog geen 3.000. Dit omdat de eigenaar een fout had gemaakt met een komma! 

De Bored Ape Yacht Club werd afgelopen voorjaar gelanceerd en is een verzameling van meer dan 10.000 NFTs die enorm populair werd bij zowel kunstverzamelaars als investeerders. 

Beroemdheden als Jimmy Fallon, DJ Khaled en Post Malone hebben allemaal een aantal van deze Bored Ape collectie in handen. 

“Everydays: the First 5000 Days" - Beeple