Feiten en Fabels: Het Zwarte Goud

Feiten en Fabels: Het Zwarte Goud

Een heerlijke espresso gemaakt door je favoriete barista of een heerlijke cappuccino met zijdezacht melkschuim. Nederlanders kunnen niet zonder! Gezamenlijk drinken we gemiddeld 6,7 kilo koffie per persoon per jaar. Dat is veel. Daarom daar gaan we in dit artikel in op wat nou wel en niet waar is over koffie. Wat zijn de feiten over koffie en wat behoort tot het sprookjesrijk?  

Lees snel verder!

1. Heeft koffie een opwekkend effect? 

Hier kunnen we heel kort over zijn. Ja, de cafeïne in koffie heeft een prikkelend effect. Dit is vooral merkbaar voor wie niet gewend is aan een dagelijkse dosis cafeïne. Voor wie dit opwekkende effect liever niet ervaart is er cafeïnevrije (decafé) koffie. Daarover later meer. 

2. Kan je door koffie beter rijden? 

We kennen het allemaal. De day-after na een huisfeestje met het alcoholgehalte van Charlie Sheen. Hunkerend naar een bak koffie voor je de auto in stapt. Want ja, je voelt je minder moe en dus meer gefocust. Dit moet je natuurlijk niet helemaal geloven, want na een avond stevig slokken heeft een kopje koffie niet veel effect. Dus geniet ervan, maar wees op je hoede!

3. Is koffie verslavend?

Ja en nee. Het verslavende effect is relatief zwak. Ontwenningsverschijnselen zijn echter niet onbekend bij koffieliefhebbers die zich een dag onthouden. Zolang je je aan maximaal 4 kopjes per dag houdt, is er niets aan de hand. Dit verschilt natuurlijk van persoon tot persoon.   

4. Is donker gebrande koffie sterker?  

Zeker! Niet.. Het grappige is dat donker gebrande koffie niet sterker hoeft te zijn. Mensen die om donker gebrande koffie vragen maken zich zorgen over hoeveel cafeïne er in een kopje koffie zit. Behoor je hiertoe? In dat geval kun je beter kiezen voor een Robusta boon in plaats van een Arabica. Het voordeel? 3 keer meer cafeïne en het is ook nog eens goedkoper! Gratis tip van ons.   

5. Zit cafeïne zit alleen in koffie?

Absoluut niet! Cafeïne zit in veel meer producten. Zo zit cafeïne ook in cola, chocolade, energiedrankjes (duh) en sommige soorten thee bevatten deze stof. Natuurlijk varieert de  concentratie afhankelijk van het product. Zo zit er meer cafeïne in koffie dan in zwarte thee en is de hoeveelheid in chocolademelk bijna te verwaarlozen.

6. Espresso: Een heerlijke cafeïne boost?

Heerlijk? Ja. Een cafeïne boost? Allerminst. Een normale espresso bevat over het algemeen minder cafeïne dan een gewone kop filterkoffie. Zo komt 75% van de cafeïne vrij in een espresso en tot 100% in een filterkoffie. Een kopje filterkoffie is vaak groter dan een espresso, dus je krijgt meer cafeïne binnen! Wil je koffie met veel cafeïne, kies dan voor filterkoffie en selecteer deze met de functie "Lang" op je volautomatische espressomachine. Heb je dus een kater? Geen espresso maar geniet van die goede kop filterkoffie of cappuccino!

7. Droogt van koffie je lichaam uit?

Dit mag regelrecht doorverwezen worden naar het sprookjesrijk. Van koffie droog je niet uit. Het is zelfs zo dat koffie mee telt met je dagelijkse aanbevolen vochtinname. Uit onderzoek van Koffie & Thee Nederland blijkt dat slechts 31% van de Nederlandse koffiedrinkers dit weet. There you have it.