The Ultimate Gin Guide: de beste gin voor de feestdagen

The Ultimate Gin Guide: de beste gin voor de feestdagen

Het grote knaldossier: Alles wat je moet weten over scheten Lezen The Ultimate Gin Guide: de beste gin voor de feestdagen 5 minuten Volgende Feiten en Fabels: Het Zwarte Goud

Nu de feestelijke decembermaand is aangebroken, hangen de ballen weer in de boom, in elk reclameblok zijn kerstreclames te zien en de straten zijn weer verlicht. De feiten hebben bewezen dat het ook dit jaar weer moeilijker is geworden om weer een origineel cadeau onder de kerstboom te leggen. De nieuwste hightech-gadgets en lekkere geuren zijn ongetwijfeld goede cadeaus voor december, maar door het lezen van deze blog kan je uit een onverwachte hoek jouw cadeau-geef skills presenteren. Zo kun je misschien een paar punten bij je partner verdienen. Of het nu verpakt is voor het juiste moment of op kerstavond meteen gedronken wordt, het zal je zeker bevallen!

Lees snel verder!

Soorten gins

Om een ​​goede gin te kunnen kiezen moet je de verschillende soorten en stijlen kennen die daarbij horen. In totaal zijn er drie categorieën aflopend van hoogste kwaliteit naar laagste;

  • London dry gin 
  • Gedistilleerde gin 
  • Gin

London Dry Gin wordt gemaakt door neutrale alcohol (96%) te combineren met natuurlijke smaken. De stof wordt vervolgens weer gedestilleerd in de destillatiekolom. Het resulterende distillaat moet een alcoholgehalte van minimaal 70% hebben. Er mogen geen additieven of kunstmatige kleurstoffen worden toegevoegd. 

Gedistilleerde gin wordt gemaakt door neutrale alcohol (96%) te combineren met plantaardige ingrediënten. Deze combinatie wordt vervolgens opnieuw bewerkt in een traditionele stookketel. Additieven en kunstmatige kleurstoffen zijn toegestaan. 

Gin is de meest simpele vorm. Er vindt geen herdestillatie (rectificatie) plaats tijdens het productieproces dus het is eigenlijk gewoon een mengsel van alcohol en organische ingrediënten. Additieven en kunstmatige kleurstoffen zijn toegestaan in gin.

Smaken verschillen

Naast het verschil in looks van steeds mooier wordende flessen, is er ook een verschil in smaak. De volgende zijn de meest populaire smaken gin die je vaak ziet:

  • Citrus: Als het woord citrus op het etiket van een gin staat, kun je er vanuit gaan dat je de volgende smaken en aroma's tegenkomt. Denk aan de aroma's van: limoen, citroen, sinaasappel, citrus en grapefruitschil.
  • Floral: De bloemige geur in de gin doet direct denken aan de lente! Denk aan de geur en smaak van bloemen en planten. Hendirck's gin is een van de meest populaire floral merken die er is.
  • Spiced: Spiced gin is een heel divers concept. Kruiden van over de hele wereld worden gebruikt om gekruide gin te maken. Enkele voorbeelden zijn: zoete kaneel, verse koriander en kruidnagel. Soms rijpt de gekruide gin zelfs een tijdje in eikenhouten vaten.
  • Juniper: oftewel jeneverbes. Je zult deze term vaak zien op het etiket van gin, vooral de traditionele London dry gin. Bij de nieuwe en meer experimentele gin valt de jeneverbes wat meer op de achtergrond.

De beste gin recepten voor de feestdagen

Wil je ook lekker na blijven tafelen na het kerstdiner? Een goede gin zal daar zeker bij helpen! Een goede gin is geweldig in de winternachten. Wat dacht je van de combinatie sinaasappel en kaneel? Of de cacaosmaak van een dessert uitbreiden naar je drankje?

Gin-tonic met sinaasappels, kaneel en steranijs

Voor de theedrinkers onder ons is dit een bekende en geliefde combinatie, maar net zo lekker als een premium gin-tonic combinatie. Nog op zoek naar de juiste nasmaak? Venkel zorgt voor een extra touch en maakt de drank koel en aangenaam.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 140 ml Gin (Welke gin? Keuze is aan jou)
  • 400 ml Tonic
  • 4 anijssterren
  • 4 kaneelstokjes
  • 1 sinaasappel
  • Ijsblokjes

Bereidingswijze

  1. Snijd de sinaasappel in partjes.
  2. Vul vier glazen geheel met ijsblokjes. Verdeel de gin over de glazen, daarna de tonic en roer door.
  3. Garneer met de sinaasappel, steranijs en een kaneelstokje.

Gin-tonic met cranberry

Ingrediënten (1 persoon)

  • 35 ml Fever-Tree Elderflower Tonic (te koop bij o.a. Albert Heijn)
  • 35 ml Gin (Welke gin? Keuze is aan jou)
  • 105 ml cranberry compote
  • 1 tl limoensap
  • Sap van 1 partje sinaasappel  
  • Salieblad
  • Voldoende ijsblokjes

Bereidingswijze

  1. Serveer de drank in een longdrinkglas en gebruik ijs - vul het glas volledig. Hierdoor blijft je drankje lekker koel en smelt het niet, zodat de cocktail niet waterig wordt.
  2. Het kan even duren om het de eerste keer te proberen, maar mensen zullen je uiteindelijk zien als de cocktailmaker voor je familie of vriendengroep. Of niet, maar na een paar probeersels maakt dat ook niemand meer uit.
  3. Vul een longdrinkglas tot de rand met ijsblokjes, voeg de gin, cranberrycompote en limoen- en sinaasappelsaus toe.
  4. Roer voorzichtig totdat de cranberrycompote oplost.
  5. Maak het mengsel af met de Elderflower Tonic. 
  6. Als alles goed gaat, zal het meteen mixen en krijgt je cocktail een mooi kerstkleurtje.
  7. Garneer met een blaadje salie.
  8. Optioneel kun je ook andere subtiele garnituren van citrusschil toevoegen, bijvoorbeeld of misschien cranberries of kruiden die je lekker vindt.
  9. Doe wat je wilt doen - het is kerstmis tenslotte.

Moonlight Buck

Onze persoonlijk favoriete Gin cocktail!

Ingrediënten

  • 50 ml Hendrick's Lunar Gin 
  • 150 ml Premium Ginger Ale 
  • 15 ml Citroensap 
  • 3 plakjes komkommer 
  • Citroenschil
  • Peperkorrels
  • Angostura bitter

Bereidingswijze

  1. Serveer in een longdrink gevuld met ijs. 
  2. Voeg de Gin en Ginger Ale toe. 
  3. Roer lichtjes. 
  4. Garneer met 3 in dunne plakjes gesneden komkommer en een vleugje citroen.
  5. Voeg eventueel wat peperkorrels toe.
  6. Top af met een paar druppel angosture bitter. 

Onze favorieten