Het grote knaldossier: Alles wat je moet weten over scheten

Het grote knaldossier: Alles wat je moet weten over scheten

 

Of 20 knallers per dag veel is? Niet echt. Gemiddeld laat je 12 tot 25 scheten per dag. Heb jij een veel grotere pufpower of meuren je cadeautjes een uur in de wind? Dan kan een kleine aanpassing in je levensstijl wonderen doen. Je bro’s vertellen je alles over de oorzaak van winderigheid (ook wel flatulentie), over scheten inhouden en over hoe je van die windhozen in je broek afkomt.

Lees snel verder.

Ik blijf maar knallen, wat is de oorzaak van winderigheid?

Tja, dat kan enorm veel oorzaken hebben. Veel lucht komt je darmen in doordat je het simpelweg inslikt. Dat gebeurt als je je avondeten te gulzig naar binnen schrokt, als je veel op kauwgom kauwt of als je de ene peuk met de andere aansteekt. Ook snel praten of drinken zorgt voor een ophoping van lucht in je darmen. Hoor je al bij de grijzeharenclub? Een slechtzittend kunstgebit kan er ook voor zorgen dat je veel extra lucht inslikt. Andere oorzaken van enorm veel scheten laten:

  • Bepaald eten (vertellen we je zo meer over)
  • Een lactose-intolerantie
  • Sommige medicijnen (zemelen, vezelpreparaten en lactulose bijvoorbeeld)

Hoe kun je eiwit scheten voorkomen?

Je puft je een ongeluk sinds je staat te pompen in de sportschool? Dat kan goed kloppen. Proteïne heeft soms meer power dan je lief is en zorgt voor flinke eiwit scheten. We verzekeren je: dat wil je niet. Hoe die eiwit scheten er komen? Dat heeft vaak te maken met je eiwitshakes. Lactose brengt het scheetproces flink op gang. Kies daarom voor een isolaat shake in plaats van eentje die eindigt op concentraat. Of ook een oplossing: stap over op een vegan variant op basis van soja of erwten. In al die opties zit minder of zelfs geen lactose. Verder: doe niet te stoer met je eiwitten. Je lichaam breekt het spul moeilijk af, dus overdrijf niet. 1,5 tot 1,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht is top, tenzij je graag knettert natuurlijk.

Wat bepaalt de meur die er van scheten afkomt?

De geur die er opstijgt nadat je een scheet gelaten hebt, hangt af van wat je allemaal naar binnen kiepert. Zo zorgen koolhydraten voor zure winden en ga je van dierlijke eiwitten (vlees of vis) scheten laten die naar rotte eieren ruiken. Eet je vega? Dan is de kans groot dat je wat meer last hebt van winderigheid. Plantaardig voedsel is namelijk lastiger te verteren voor je darmen. Verder kunnen natte scheten betekenen dat je lichaam vetten niet goed verteert. Kleine opsteker: eigenlijk stinkt maar 1% van je scheten. Best een meevaller, toch?

Is scheten inhouden slecht voor je?

Mwa, scheten inhouden kun je beter niet doen. Tenzij je midden in een sollicitatiegesprek of date zit natuurlijk. Je lichaam wil die overtollige lucht niet voor niks kwijt! Als je alles binnen houdt, kan dit zorgen voor uitstulpingen van de darmen. Dat klinkt niet best. Verder is de kans op buikkrampen groot. Of dat het nu waard is… Loop even weg van je gezelschap en gaan met die banaan!

Welk eten zorgt voor winderigheid?

Da’s een heel lijstje. Elimineer eens wat uit je voedingspatroon om te checken of het werkt. Welke voedingsmiddelen zorgen voor winderigheid (flatulentie)?

  • Koolzuurhoudende dranken zoals cola en sinas
  • Peulvruchten (je weet wel: bonen, linzen en kikkererwten)
  • Ui, knoflook, prei, paprika en rauwkost
  • Sommige koolsoorten zoals witte kool, broccoli en spruitjes
  • Sommige fruitsoorten zoals appels
  • Vers brood, verse slagroom, bavarois en opgeklopt eiwit
  • Light-producten

Je dagelijkse dosis freshness van Broducts

Zit je ver boven die 25 puffers per dag? Dan is er dus genoeg wat je kunt doen. Broducts zorgt er met de BRO-TO-GO voor dat je altijd een fris gevoel hebt. Ook na een kleine knaller. Bekijk onze producten.